תוספת לגזל חוף הים וכולי – הערות משפטיות
עדיין לא ברור לי לגמרי המעמד החוקי של תוכנית המתאר הארצית (תמא) שאמורה להסדיר את מעמד חופי הים בישראל, או התיקונים לתוכנית הזו. התקשורת מדווחת על חוק, ובמקומות אחרים על ועדות, תיקונים, קריאות ראשונות וכולי. אם מישהו מהמשפטנים יכול להאיר את עיני – זה יהיה נחמד.
מצאתי בשיטוטי שחוק שמירת הסביבה החופית עבר בכנסת בארבעה באוגוסט 2004. האם החוק הזה טוב – זו שאלה אחרת.
נציב הדורות הבאים בכנסת מבקר את הצעת החוק ואני מציע לכם לקרוא במיוחד את חוות דעתו תחת הכותרת שמושי החופים:
"אזורי החוף בישראל נתונים ללחצים צולבים המאיימים על עצם קיומם – פיתוח פיזי מואץ המשנה את מבנה החופים, שפכים המשפיעים לרעה על איכות המים בקרבת החוף, כריה וחציבה של חול וכורכר משפיעים על מצב החוף4.
במקביל חל גידול עצום באוכלוסייתה של מדינת ישראל … קבוצות בעלי ענין רבות מתחרות על השימושים ברצועת החוף, כל אחת ומטרותיה, ומפעילות לחצים על רשויות התכנון, אשר לא אחת נכנעות ללחצים המופעלים עליהן.
בחופים אשר אינם סגורים לשימושים צבאיים ותשתיתיים רווחת תופעת סגירת חופים, בעיקר חופים מוכרזים, בין היתר, לצורך קיום אירועים פרטיים כגון חתונות או פסטיבלים המוניים בתשלום אשר עקב קיומם נסגרים החופים לכלל הציבור. במרבית המקרים גני אירועים אלו קמים ללא היתרים מתאימים ובעידוד הרשויות המקומיות. בחלק מהחופים מוסרות הרשויות את הטיפול בחוף לחברה פרטית אשר בתמורה מפעילה את החוף, עורכת בו אירועים פרטיים וגובה כספים עבור עצם הכניסה לחוף.
סגירת החופים וגבית כספים מהציבור בגין עצם השימוש בחוף עומדים בניגוד לסעיף 8 לחוק הסדרת מקומות רחצה תשכ"ד – 19645. סגירת החופים מלווה בגידורן של רצועות חוף הפוגעות בזכות הציבור לגישה חופשית לשפת הים ולמעבר חופשי לאורך החופים."
אני לא אצטט את הפרק הארוך על המצב המשפטי- תכנוני – זילות מעמד החופים אבל אני ממליץ למי שעוסק בצדדים המשפטיים לקרוא אותו כי הוא מכיל מידע מענין ואפילו מדהים על המצב העגום בתוספת חיננית של ציטוטים מדו"ח מבקר המדינה על הנושא.
לסיום, נראה שעמותת טבע ודין עושה לא מעט לטובת הענין. בהרבה מקרים, כמו שמדווח האתר שלהם, הם מנצחים נצחון חלקי במאבקים נגד פרויקטים שהצליחו למנוע גישה חופשית לים. אני מקווה שהם גם עירניים לעוולות תיכנוניות ולא רק לעוולות שהתקיימו בפועל, אותם כמובן קשה יותר לשנות לאחר שאושרו.
אגב, הצילום מכותרת האתר של העמותה מראה את הארובות של בתי הזיקוק כאילו העשן שהן פולטות הוא הדבר הכי מסוכן בעולם. חיפאים יודעים שהארובות, או כמו שסבא שלי היה קורא להן "הלֶבֶּנִיוֹת", הן רק מתקן הקירור ומה שהן פולטות הוא קיטור – אדי מים לא רעילים. הארובות הגבוהות והדקות, שלא מצטלמות כל כך טוב, הן המזהמות.
תוכנית המתאר הארצית מתקבלת מכוח סעיף 49 לחוק התכנון והבניה, על ידי המועצה הארצית, שהיא הגוף הסטטוטורי העליון לענייני תכנון ובניה. המועצה הארצית מורכבת משרים ובעלי תפקידים שונים כמפורט בחוק. תמ"א מוגשת לממשלה, וזו רשאית לאשר אותה. לכן – יש לתמ"א מעמד של החלטת ממשלה אך היא אינה טעונה אישור הכנסת ואינה מהווה חוק.
חוץ מזה, מה נשמע?