איפה אפשר ללמוד על בודהיזם באנגליה

אתמול פתחתי את הספר החלוצי "פילוסופיה ובמערב ופילוסופיה במזרח" שכתבו לפני שנים בן עמי שרפשטיין, יואל הופמן, שלמה בידרמן ודן דאור. ספר משונה קצת, אני חייב להודות. יש בו די הרבה הכללות גורפות שלמרות שהן ככל הנראה לא בלתי נכונות (אוף, אני נעשה אנגלי) הן נראות לי קצת ארכאיות. אבל בכל זאת אלא האנשים שעצבו את ההוראה של תורות המזרח באוניברסיטאות בישראל, חלקם היו מורים שלי, ויש לי כבוד אליהם.

פתחתי את הספר בלי כוונה מיוחדת, סתם כדאי לקרוא משהו לפני השינה. מאז שהעברתי ארון ספרים אחד מהסלון לחדר השינה אני מוצא את עצמי מעניין בספרים מפתיעים לפני השינה. בכל מקרה, כשפתחתי את הספר הזה נפל ממנו פרוספקט על לימודי בודהיזם של אוניברסיטת סנדרלנד. מדי פעם שואלים אותי על לימודי בודהיזם ואני מוצא את עצמי כותב אימיילים ארוכים על האפשרויות. אז עכשיו אני מעלה את זה כאן ועושה סדר ויוצר שקט למאה השנים הבאות (או לפחות עד שכל התחום ישתנה, שוב, בעוד שנתיים). 

בודהיזם ושפות בודהיסטיות כדיסיפלינה אקדמית

מבנה לימודים

אפשר ללמוד בודהיזם לתואר ראשון שני ושלישי. תואר ראשון על פי רוב יהיה כללי ויכלול דתות באופן כללי או אסיה באופן כללי. בתארים מתקדמים מתמקדים בבודהיזם, ובענף או שפה ספציפיים. הלימודים באנגליה יקרים מאוד למי שאין לו אזרחות אירופאית ושהה באירופה לפחות שלוש שנים. מי שיש לו ושהה נהנה משכ"ל מקומי שגם הוא לא מאוד נמוך (בערך 24,000 ש"ח). אבל יש מלגות – בעיקר למחקר (לא כל כך לתואר ראשון). למרות שבשביל הרבה אנשים העלות היא רף בל יעבור, אני בכל זאת נותן את המידע כאן כי אפשר בחלק מהמקרים ללמוד לימודי תעודה, או לבקש לעשות קורס אחד, או ללמוד במשרה חלקית (כלומר לאורך כפול זמן) ולשלב לימודים ועבודה. במילים אחרות אני מספק את המידע – אתם תעשו עם זה מה שאתם יכולים ובבקשה לא להתלונן על המחירים. בעצם אתם יכולים להתלונן. אני ממילא לא יכול לעשות כלום.

המקומות

1

אני למדתי לתואר שני באוניברסיטת בריסטול. זה מקום מעולה כי יש בו מגוון חוקרים מעולים שמומחים באספקטים השונים של הבודהיזם. רופרט גת'ין (Rupert Gethin) תהרוואדה ואבהידהמה. פול וויליאמס (Paul Williams) מהאייאנה, טיבט ופילוסופיה. ג'ון קישניק (John kieschnick) סין. יש מורים נוספים כמו ג'ון פיקוק שהוא גם מורה למדיטציה וגם היה נזיר המון שנים וגם מנהל את שרפהם. במחלקה אפשר ללמוד פאלי וסנסקריט טיבטית וסינית. הספרייה של בריסטול היא לא רעה בכלל ומכילה אוספים שלמים של הקאנונים הבודהיסטים וספרות משנית ענפה. בריסטול עצמה היא עיר די גדולה עם סצנה אלטרנטיבית-אורגנית חזקה שכוללת לא מעט מרכזי מדיטציה מורים וגם יוגה ודברים כאלה. מי שמבין גם יודע שהיא מרכז של מוסיקה, קרקס עכשווי, ותיאטרון. ביליתי שם שנתיים והיה בסך הכל די כיף, למרות שדפדוף מהיר באתר הזה יוביל אתכם בלי ספק למסקנה אחרת.

2

המקום השני שכמעט למדתי בו פעמיים הוא סואס (SOAS). פעם אחת לתואר שני ופעם לדוקטורט. לאחרונה הסתבר לי שהמלגה שהציעו לי שם היא משאת נפש לרבים ושהמחלקה לבודהיזם מקבלת אותה אולי פעם בעשור. ועל זה אני שואל: לא היו יכולים לספר לי את זה אז? אם הייתי יודע את זה אז אולי לא הייתי מסרב כל כך בקלות. אבל החיים הובילו אותי למחלקה לפסיכולוגיה ולמה שאני עושה עכשיו שזה לבדוק עבודות של תואר ראשון בשיטות מחקר במקום המנחה שלי שנסע להודו. אמנם תמיד נרתעתי מלונדון היקרה, הרועשת, המזוהמת אבל מאז שאני גר בכפר אני חושב קצת אחרת, אבל מספיק עם זה עכשיו.

בחזרה לנושא: סואס, בית הספר ללימודים אסייתיים ואפריקאים שייך לאוניברסיטת לונדון. הוא מוסד עתיק שלומד בו מיעוט אנגלי קטן לצד נציגות עשירה של אומות העולם. אפשר להגיד שזה מרכז העולם בכל מה שנוגע ללמוד שפות ותרבויות. יש מחלקה לדתות ויש מסלול לבודהיזם. אני מניח שאפשר ללמוד איזו שפה שרק רוצים, ומומלץ להיות שם במיוחד למי שרוצה ללמוד שפות בודהיסטיות מודרניות (תאי, סינהלה, יפנית וכולי). הספרייה של סואס אדירה, ואם במקרה (זה לא קורה) אין שם משהו תמיד אפשר לקפוץ לספריה הבריטית ליד קינגס קרוס. במוזיאון, שנמצא מרחק הליכה משם יש כמובן אוסף אומנות מדהים שנחמס מאסיה בשנות הכיבוש הבריטי. באוסף יש גם כתבי יד נדירים. (הערה: מתקן האיות של וורד לא מכיר את המילה נחמס). לדעתי יש בסואס כרגע בעיות בסגל שמלמד בודהיזם, אבל צריך לעקוב. יש שם הרבה סטודנטים שמתעניינים בנושא וזה גם יתרון. וחוצמזה זה בלונדון, ועל זה לא צריך להרחיב.

3

המקום השלישי שכדאי לפקוח עליו עין הוא אוקספורד. עד לאחרונה כיהן שם ריצ'רד גומבריץ' (Richard Gombrich) אבל עם פרישתו נוצר חלל במחקר בודהיזם. החלל הזה מתחיל להתמלא עכשיו עם ההקמה של המרכז ללמודים בודהיסטים. המון כסף כבר גויס כדי ליצור משרות למרצים בתחום ובסופו של דבר אני משער שיהיה שם מרכז מפואר. גומבריץ' עדיין במלוא כוחו והוא מלמד פאלי כל מי שרק רוצה ללמוד. בכל קיץ בשנים האחרונות הוא מלמד קורס מרוכז של עשרה ימים בפאלי למתחילים. אבל הוא לא מלמד יותר באוניברסיטה. בעתיד יהיו עוד קורסים ומסלולי מחקר וגם שיתוף פעולה עם מחקר פסיכולוגי של מדיטציה (אני מקווה לכתוב על זה בפרק אחר).

4

המקום הרביעי הוא סנדרלנד (Sunderland). שם יושב פיטר הארווי, המייסד של האגודה הבריטית ללימודי בודהיזם. זה לא מקום אטרקטיבי במיוחד מבחינת העוצמה המחקרית, אבל הם מציעים קורסים באינטרנט כולל תוכנית שלמה לתואר שני און ליין. זה יכול להיות רלוונטי למי שלא רוצה לבלות כמה שנים בסנדרלנד, שאף אני שמתגורר כאן כבר כמה זמן איני יודע איפה היא.

5

יש אפשרויות קטנות נוספות. למשל באוניברסיטת באת' ספא (Bath Spa) מלמד נזיר-אקדמאי בשם מהינדה דיגאלה (Mahinda Deegalle). זו לא אוניברסיטה מהמעלה הראשונה, אבל בהחלט אפשר ללמוד שם על בודהיזם. באת' זה מקום מאוד יפה, כמה דקות נסיעה ברכבת מבריסטול, ויש להם גם מלגות למחקר דתות אז שווה לבדוק.

6

דמייאן קאון (Damien Keown) יושב בגודסמית' קולג' ששייך לאוניברסיטת לונדון – וגם הוא יכול להיות מנחה פוטנציאלי לדוקטורט או תואר שני. ביחד עם פיטר הארווי הוא הקים את כתב העת לאתיקה בודהיסטית בו אפשר למצוא מידע רב ומועיל ומעניין.
 
זהו חברים. לא יודע אם זה בכלל מענין מישהו, אבל חשבתי את ככה גם על הרשימה שעסקה בחוקי תעתיק משפות הודיות ובכל זאת קראו אותה 237 אנשים, שזה אומנם פחות מכל פוסט אחר, אבל בכל זאת מעיד על איזו תנועה. שבת שלום.

Similar Posts

3 Comments

  1. אני בשאיפה למצוא מלגה לסואס לשנה הבאה…
    לא הבנתי, למה בסוף סירבת? ההעדפה לפסיכולוגיה?

  2. אז אל"ף קיבלתי משהו דומה במקום אחר, בי"ת המקום האחר לא היה בלונדון, ואז חשבתי שאני לא כל כך רוצה לגור בלונדון (כי יותר יקר, אז המלגה שווה פחות, כי יותר רועש, כי יותר מלוכלך, כי זו עיר ענקית ואני קטן כזה ומתעייף בקלות וכי אני לא רוצה לגדל ילדה בעיר כזו) וגימ"ל כי זה היה מחקר בודהיסטי פרופר ופסיכולוגיה יותר מענין אותי.
    מה אתה רוצה ללמוד שמה?

  3. תגיד אם אני מחפש מילגות לתואר שני
    מאיפה להתחיל ? , האם ידוע לך על לימודי בודהיזם אקדמאיים ביפן ?

    רועי

Comments are closed.