beginner's mind

והיום: שאלה.

המתרגלים ביניכם אולי מכירים את המונח beginner's mind, שמציין את הרעננות איתה מומלץ לגשת לתרגול מדיטציה ולחיים בכלל. משהו מזה אולי אפשר למצוא בגישתו של אלכסיס זורבה (היווני) שמדי פעם נעצר כהלום רעם ומביט נפעם בים או בפרחים או בשד-יודע-מה כאילו הוא רואה אותם בפעם הראשונה. "מה זה, כל המים האלה? הירוק הזה, העצום הזה?" זה לא סתם חוף הים המוכר בו אנחנו יושבים מפטפטים ושוכחים את עצמנו.

אחד המורים שלי למדיטציה היה מסתובב עם צילום של האחייניות שלו מסכלות על נמלים. לא רק ריכוז ותשומת לב, אלא גם סקרנות אמיתי שיכולה להתקיים רק אצל מי רואה דברים (כאילו) בפעם הראשונה.

במקום לחשוב שאנחנו מכירים את מה שהולך לקרות, יודעים מה לעשות ולמה לצפות, עדיף להתיחס לחיים וגם למדיטציה כאילו אנחנו מתחילים היום. כאילו בפעם הראשונה אנחנו מסתכלים במה שאנחנו מסתכלים. זה אומר להתעלם עד כמה שאפשר ממה שאנחנו יודעים או מצפים ותחת זה להתמלא סקרנות ופליאה. 

עד כאן דהרמה ועכשיו השאלה. מישהו יודע מאיפה מגיע הביטוי הזה? עד כמה שאני יודע הוא לא בא מתהרוודה. נדמה לי שאנשי זן אוהבים להשתמש בו, ואני כמובן מכיר את הספר של סוזוקי עם השם הזה. אבל אין לי מושג אם זה בטוי זן קלאסי או המצאה שלו. אם מישהו יכול להאיר את עיני, אני מאוד אודה. ציטוטים והפניות יתקבלו בברכה.

אין לי את הספר של סוזוקי ואני אשמח אפילו להגדרה פשוטה כפי שהיא מופיעה אצלו. תודה!

 

 

Similar Posts

5 Comments

  1. הפרולוג של הספר פותח בציטוט:
    "In the beginner's mind there are many possibilities, but in the expert's there are few".
    אחריו מסביר סוזוקי שביפן קיים הביטוי "Shoshin", שמשמעותו begginer's mind.
    נדמה לי שמכאן אפשר לתת לגוגל להמשיך את המחקר : )

  2. במבוא לספר, מאת ריצ'רד בקר, הוא כותב:

    "The mind of the beginner is empty, free of the habits of the expert, ready to accept, to doubt, and open to all the possibilities. It is the kind of mind which can see things as they are, which step by step and in a flash can realize the original nature of everything."

    הוא כותב גם:

    "Beginner's mind was a favorite expression of Dogen-zenji's."

  3. תודה לכולם באמת מצאתי קישור לדוגן בסופו של דבר, והוא כניראה המקור של הביטוי הזה (למרות שכמובן יכול להיות שהוא בעצמו הביא את זה מאיפשהו). כשאחזור למשרד, אביא את הקישור עצמו. זה מפרויקט תרגום מענין של אוניברסיטת סטנפורד ששווה להציץ בו.

  4. אסף,

    למרות שראיתי שכבר מצאת מקור לביטוי אני שם כאן קישור לראיון שערך זאב ארליך, מורה לאייקידו, עם קנשו פורויה ז"ל, שהיה מורה לאייקידו ולזן.
    באמצעו של הראיון יש התיחסות לאימרה "לעולם על תשכח את תודעתו של המתחיל".

    מקווה שיהיה לך מעניין.
    http://www.tapuz.co.il/blog/ViewEntry.asp?EntryId=493060

    תודה,
    רון.

Comments are closed.