החלום הזה התחיל עוד באנגליה, כשחשבתי על הדירה בה נגור בישראל ועל רהיט אחד שראיתי, או שתיארו לי: כוננית משנות השישים, או שידה, אני לא יודע מה ההבדל, עם ארבע מגרות ושתי דלתות הזזה. המעבר כולו היה הזדמנות לחלום על מה נעשה בדירה החדשה, בלי המגבלות של אותה דירה אנגלית צפופה, עמוסת שטיחים ורהיטים מיותרים. פנטזיה.
שישה חודשים אחרי המעבר לישראל אני חש דחף לסכם, אבל איך אפשר לסכם תקופה כל כך מלאה? כל יום הוא שנה. כל שעה, שבוע. אז אני כותב על כוננית אחת כי אחרי הכל כוננית, כמו כל דבר בעצם, מחזיקה את משמעות העולם כולו.
לפני שהיו לנו אפילו כרטיסי טיסה כבר דמיינתי לפרטי פרטים את מערכת הסטריאו שתמוקם על השידה, כולל עמדת מחשב דרכה אפשר יהיה לנגן מוסיקה מהאינטרנט. אז התחלתי לסחור בebay במגברים ישנים, נגני תקליטורים וחלקי חילוף לפטפונים. על האהבה הזו שלי כבר כתבתי פעם. היה לי פטפון באנגליה, אבל ידעתי שמחכה לי במחסן גם פטפון Lenco שמצאתי ברחוב לפני יותר מעשר שנים. מקולקל.
אז אני באנגליה עובד ביום וחורש בלילה פורומים יעודיים לפטפונים וציוד אודיו. אם אדם פתאום שואל את עצמו איזה חומר סיכה צריך לקנות בשביל מנוע פטפון מסויים התשובה מחכה לו אי שם במוח הקולקטיבי העצום של הרשת. נדיבותם של בני האדם לא יודעת סוף ומצאתי הסברים מפורטים לפתרון כל בעייה טכנית שנתקלתי בה. נסיעות הרפתקניות ליישובים נידחים זיכו אותי במפגשים מפתיעים עם מוכרי ebay. אחד שמכר לי את המגבר האגדי NAD3130 והוסיף במתנה רדיו רסיבר. מוסיקאי כושל שניסה להיפטר מערמות ציוד אודיו של גיסו שנפטר במפתיע מכר לי טייפ מקצועי של Rotel בעשרה פאונד והעמיס ערמה של כבלי חיבור. שני רמקולים ישנים שנזרקו מהמעבדה לשפות של האוניברסיטה קיבלו אצלי בית חם. יצאתי את אנגליה עם ערמה נאה של ציוד ישן וזול, עטוף בקפדנות בנירות אריזה ומונח בזהירות בין שמיכות בתוך ארגזי משלוח ענקיים.
***
ירח מאיים על חיפה
בישראל חיכתה לנו דירה כמעט ריקה. פרקנו את 11 המזוודות שלנו בסלון הריק והרגשנו תלושים ועייפים. היה קיץ ונרדמנו על המיטות באי סדר. בבת אחת נעלם העולם שהכרנו, על ריחות השטיחים, האור הצהוב של הערב, האריזות המוכרות של האוכל בסופרמרקט. באותו ליל אוגוסט הלב צלל וצילמתי את תמונת הירח המאיים על חיפה.
היתה לנו מיטה ארון בגדים ושידה. זהו. הבגדים, כלי המטבח, הספרים והצעצועים באוניה. לא שולחן, לא מדף, לא ספרים, ספות או כורסה. אבל לא פחדתי כי היתה לי תוכנית. היתה לי תוכנית לכוננית וידעתי שיש לי משימה. ישבתי בקו התפר המדומיין בין המטבח לסלון וציירתי במחברת תוכנית פעולה.
התוכנית התגבשה רק אחרי כמה שבועות והגיעה לכדי בשלות ודיוק שיכולים היו לספק את הסטנדרטים הבלתי מתפשרים של סוכן העצים שלי ברחוב סטנטון בחיפה. הוא גזר לי דיקט 7 מ"מ על פי המידות וניגשתי בפעם הראשונה בחיי לחבר את פאזל תלת מימדי כזה.
כצפוי, זה לקח יותר זמן ואנרגיה מהצפוי. נדדתי מחדר לחדר משאיר אחרי ערמות של נסורת ואבק, דבק ברגים ולכה שקופה. הלכתי וחזרתי לחנות של שז"ר להחליף את נייר הליטוש. נפצעתי. הברגתי. התעלפתי משאיפת אדי לכה. אורחים באו והלכו ונדו בראשם בצער כשראו אותי בעבודה. ביום שהגיעו הארגזים הרמתי את יצירת המופת והנחתי אותה בעדינות במקומה על השידה הישנה.
טייפ ה ROTEL קיבל מקום מרכזי אבל רק באופן זמני. מספר הקלטות ששרדו את השנים לא מצדיק את קיומו. באופן מרגיז נעלמו במהלך השנים הקלטות החשובות ביותר שליוו אותי ברגעים האחרונים של נערותי: פוליאנה פרנק, נושאי המגבעת (כן, הקלטת!), ועוד קלטת אחת מקסימה של להקת רוק מתקדם ישראלית שאיני זוכר את שמה. יש לי הרגשה שהחבאתי אותן כל כך טוב במחסן שהן אבדו לנצח. אני משחרר אותן לרשות הארכיאולוגים של העתיד.
מה שהיה חסר זה מחשב. המדף האמצעי בכוננית הוא מדף נשלף על מסילה שמיועד למחשב נייד שישמש תחנת מוסיקה-אימייל-סקייפ. אבל לא אני ולא אף אחד אחר בבית היה מוכן להקריב מחשב בשביל זה. לקנות חדש לא בא בחשבון. אבל הסבלנות זימנה יום אחד מחשב נייד ישן שהונח ליד פחי הזבל. התקנה מחודשת של מערכת הפעלה, והופ המחשב עובד כמו חדש! (טוב, זה לקח חמישה ימים ללא שינה בהם חיפשתי דרייברים והתקנתי את המערכת מאה פעם עד שזה הצליח).
את הרדיו הישראלי אנחנו כבר כמעט לא מדליקים. הפרסומות בכל התחנות תוקפות את האוזניים והלב, ובואו נהיה כנים התוכן לא בדיוק שווה את ההקרבה. עם המחשב אנחנו מתחברים לאינטרנט ויונקים מתחנת הרדיו הטובה בעבר בהווה ובעתיד, ביקום כולו ואף מעבר לו: BBC4. אם כבר מזכירים את זה, ה BBC iPlayer חסום לגלישה מחוץ לאנגליה, אבל אפשר לעקוף את זה על ידי שתי דרכים לפחות. התוכנה החינמית HOLA מאפשרת את זה, וכן השירות בתשלום Unitelly . בהזדמנות זו תנו לי להמליץ לכם על התוכנית The Human Zoo שמשודרת עכשיו. [18.4.17 התוכנה של HOLA לא מומלצת יותר. ראו ביקורת כאן.]
הכוננית הפכה למרכז הגרוויטציה של החלל שמכונה אצלנו הסלונמטבח, ושל הבית כולו בעצם. בהעדר טלוויזיה השידה ומדפיה הם הם הדבר בו אנחנו מתבוננים כשמשעמם לנו. ניגשים אליה לשים תקליט. למצוא ספר. במגרות שלה נחבאים האוצרות של הילדים. כמו השבת, אנחנו שומרים עליה והיא עלינו.
מדף המאובנים הוא התוספת האחרונה למרכז הרוחני של הבית. הוא מתכתב, כמו שמבקרי אומנות אוהבים להגיד, עם שאר הפריטים הארכיאולוגים שממלאים את הבית שלנו. צדפה בת חמישים מליון שנה מעניקה הקשר מעט רחב יותר לשטיח של סבתא שלי, לכיסא הנדנדה של הסבתא השנייה, ולארון הבגדים של אומה תיאה שיוצר בסוף המאה ה-19 בירושלים. התרגשתי למצוא בתוך הסלע המת צל של ייצור חי מקרקעית הים כמו שהתרגשתי כשמצאתי במחסן את אריחי הציפורים שהיו תלויים אצל הורי כשהייתי ילד (בתמונה למטה). קריאות שלום מעולם שחלף מהדהדות בתוך ליבנו.
הולך ומתברר שאני בעיצומו של עוד משבר כתיבה אקדמי מוכר. אני לא לבד. רבים כמוני כותבים עבודות דוקטורט על בודהיזם, ספרות אנגלית, פילוסופיה של הסוציולוגיה, סוציולוגיה של הפסיכולוגיה ופיסיקה תיאורתית וכולם מדי פעם שואלים את עצמם: מה לכל הרוחות אנחנו עושים? אולי דוקטורנטים לפיסיקה לא שואלים את זה. ענין של אישיות והתאמה של תחום מחקר. סטודנטים…
אתה חושב שהעיניים רואות את המציאות. נניח שאתה רוצה לצייר את המציאות שרואות העיניים, סביר להניח שתיקח דף ועליו תנסה לצייר פחות או יותר את מה שנכנס בגבולות הראיה שלך. כמובן ששדה הראייה הוא לא מרובע ולא מלבני אלא, ככה נדמה, עגול או אליפטי. אז תיקח דף אליפטי. בכל מקרה, אתה רואה את המציאות שמשתקפת…
החלטתי לתת עוד מעט דרור לאובססיה הקטנה שתקפה אותי בפוסט הקודם בנושא. גם אני רוצה לדעת בדיוק מה אנשים קוראים, למה מתי ואיך. שמתי לב שחלק מהכותבים בישראבלוג מעניקים לקוראיהם את השירות המאוד נחוץ של ספירת כניסות. הרי איך נוכל לדעת מה לקרוא אם לא נדע מה כולם קוראים? מעקב אחרי מספר הכניסות מצטרף לכמיהה…
{יומן ניתוח א} {יומן ניתוח : לילה} התעוררתי. אני שוכב עכשיו בחדר אחר, מנסה להרים את הראש ולהסתכל סביב. מעלי תקרה. מולי יושב איש צעיר בבגדים ירוקים מאחרי דלפק מול מחשב. הוא משחק סודוקו. יכול להיות שהוא עושה משהו אחר אבל אני חושב שהוא משחק סודוקו. אני אומר לו "אתה משק סודוקו". לא שואל, אומר….
הפוסט איך להקים בלוג עצמאי בוורדפרס או בבלוגר מסביר מה צריך בשביל לפתוח בלוג עצמאי, ונותן כמה טיפים שנצברו אצלי בעקבות הנסיון שלי לעצמאות. אפשר להוריד שם את קבצי העיצוב שלי לוורדפרס בעברית (המרה של קובריק), למרות שבינתיים שהם עדיין בתהליך עריכה. אפשר גם להוריד את קובץ העיצוב לעברית ל blogger.com שיצרתי כשחשבתי שאשתמש בפלטפורמה הזו….
אריה אקשטיין דודה אסתר זה הספר הקשה ביותר שקראתי לאחרונה והוא עושה כאלו סיוטים ומעביר לי את השינה ומעייף אותי ומתיש אותי שבא לי לעשות משהו שאני אף לא עושה – להרוג את הספר. לקרוע אותו, לשרוף אותו בפארק, להטביע במים! אני גם אף פעם לא מפסיק באמצע ספרים מרתקים שכתובים טוב וזה בדיוק…
"אריחי" ולא כפי שכתבת. מלבד זאת, רשימה מענגת.
תודה רבה.
beautiful post.