הזמנה להצטרף להקמת ישוב ברוח הדהרמה בישראל
בקצרה: קהילת הדהרמה הישראלית עושה מעשה ומנסה להקים יישוב שיהיה גם מרכז לתרגול. מדובר בפרויקט על-כיתתי ולא כיתתי שיכולה להיות לו השפעה מבורכת על החברה סביב, ואני מעניק בזאת את ברכתי. מי שרוצה להצטרף ישלח אימייל לכתובת:
sangha.israel[at]gmail.com (אתם יודעים, צריך לשים @ במקום [at]).
עכשיו, מי שרוצה, יכול לקרוא עוד קצת:
בישראל פועלים לפחות חמישה ארגונים שונים ברוח בודהיסטית (עמותת תובנה, העמותה לויפאסאנה, ידידי הדהרמה, עמותת ניומן, ישה גומדה, בודהיזם דרך היהלום, קוואם אום). טוב זה באמת יותר מחמישה וסליחה עם שכחתי מישהו. אבל לכולם יש בסך הכל מטרות דומות וכוונות דומות. כמובן שלא כל המסורות זהות, אבל רב המשותף מהשונה.
ההגעה של הבודהיזם למערב היא ארוע היסטורי מיוחד שמאפשר באופן חסר תקדים להפגיש בין המסורות הבודהיסטיות שהתפצלו אחת מהשנייה לפני שנים רבות. כמו אחים שנפרדו בילדותם, נזירי זן מתארחים במנזרי תהרוואדה באנגליה, מלומדים בקליפורניה משווים גירסה סינית עם גירסה בפאלי אחרי שנפגשו לאחרונה לפני 1500 שנה.
ברוב המכריע של המקרים, המפגשים בין הבודהיזמים השונים לא יוצרים סכסוכים (שמוכרים לנו כל יפה מהדתות המונותאיסטיות). זו לא הפתעה גדולה. הבודהיזם הוא אוניברסלי (הוא מוכל באופן שווה על כל האנשים), הוא פלורליסטי (מוכן לקבל לתוכו אמונות שונות) הוא תומך בגיוון (חי בשלום בתוך מערכות תרבותיות שונות) ואינו דוגמטי (אינו כולל אמת אלוהית שיש לקבל מבלי להבין).
מהמפגש לא רק נוצר דיאלוג פורה, אלא ממש בודהיזם מסוג חדש, ובמקרים רבים, משופר ומתאים יותר לחיים בעולם כפי שהוא היום. יש כאלה שמעדיפים לא לקרוא לזה בודהיזם בכלל, ומשתמשים רק במילה דהרמה.
התהליך לא פסח על מדינת המהגרים שלנו, שכל תושביה נוודים, וכל בניה תלמידי חכמים. יש נזירים ישראלים גם כאן וגם במקומות אחרים, יש מורים עבריים למדיטציה, יש כתיבה, פרסומים, תרגומים, ספרים, וכניראה שהגיע הזמן שיהיה מקום אמיתי בו יהיה אפשר לגור ולתרגל.
קבוצה נחושה של מתרגלים החליטה לעשות מעשה ולהקים התישבות כזו. כמו שאני מבין הכוונה היא ליצור מסגרת התישבותית על-כיתתית שתתמוך בתרגול ותהיה מרכז אליו יוכלו גם לבוא חברי קהילה שאינם מתגוררים במקום. אחרי דיון יחסית קצר, במסגרתו לא לגמרי קיבלו את הצעת ההגדרה העצמית שלי (חבל, חשבתי שהיא מצויינת!), הקבוצה הסכימה על הנוסח הבא:
אנו קבוצת אנשים החיים לפי עקרונות הדהרמה, הווה אומר: מוסר, אימון התודעה, חכמה, חמלה ונתינה, שרוצים להעצים את תרגולם על ידי התיישבות שתהווה בית ומרכז בו יתרחשו פעילויות לימוד, תרגול, חיים משותפים, עבודה, קבלת אורחים וכו' ברוח עקרונות אלה, וכן מיזמים שונים עבור החברה כולה. הקהילה כוללת מתרגלי דהרמה ממסורות וזרמים שונים, ביניהם גם נזירים ובעלי משפחות.
אז קדימה. במקום לשבת לבד בדירה ולחשוב שכל העולם נגדנו, וכמה קשה גם לתרגל וגם לעבוד ולגדל ילדים, שלחו אימייל לכתובת למעלה ואולי תמצאו את עצמכם במרכז של הארוע החשוב ביותר של הדהרמה בישראל.
זקוקים לכם. הקהילה זקוקה גם לפעילים וגם לאנשים שפשוט מעוניינים להצטרף.
או משהו כמו שכונה ביישוב קיים, נניח הרחבה של קיבוץ.
לא מתאים למי שמנסים לחשוב גם על איכות הסביבה. אני לא מתכוונת לגור באף יישוב שמצריך מכונית צמודה לכל אדם ואדם.
לעומת זאת, שכונה ביישוב או עיירה קיימים – רעיון מעולה. מקווה שתעדכן.
על הגדרת היישוב?
נירה, אני אעדכן ככל שאוכל, אבל דרך טובה יותר היא לשלוח אימייל למי שמרכז את זה, ולעקוב אחרי ההתפתחויות, וכמובן להשפיע על אופי ההתארגנות מבפנים.
דנה,
זה התקיים לא מזמן בפורום סגור של גרעין היוזמים. זו הגדרה מאוד כללית שמטרתה לעצב בסיס התחלתי. אני מניח שבעתיד, כשיצטרפו עוד אנשים, ינוסחו מטרות ואמצעים ספציפיים.
הדיון התנהל בחלקו בויקי (wiki), שאיני יודע אם הוא פתוח לציבור ולכן לא נתתי קישור אליו.
נדמה לי שבאימייל המצורף למעלה יוכלו לתת תשובות טובות מדויקות יותר.
הכוונה היא להצטרף לישוב קיים.
למידע נוסף ניתן להכנס לאתר הבא
bfn.homedns.org
באתר ניתן להתעדכן בכל מה שקורה לגבי המיזם (לאחר רישום)
כמו כן, מומלץ ליצור קשר בדוא"ל שצויין בכתבה
בברכה
מיכל
הי. ראשית, יש לציין שמכל ה"דתות" (אני לא בטוח שבודהיזם זה דת, אבל בהחלט יש קווי דמיון מסוימים), בודהיזם תמיד עשתה לי רושם כזו השלווה וההרמונית ביותר, שהיא סאנס הזנופוביה, פולחן הדם, הפאשיזם והמיסוגיניזם (מצטער על כל היזמים למיניהם) שיש בהרבה דתות אחרות (אני שאבתי את הרעות החולות האלה בעיקר מהדתות האברהמיות שאני מכיר)
אחרי שאמרתי את זה, הייתי רוצה לשאול אותך בנוגע ל-2 דוגמאות היסטוריות שבהן בודהיזם, בין היתר, היה חלק מההצדקה למלחמה ולפשעים נגד האנושות. דוגמה אחת לכך היא המלחמה הקדושה של הבודהיסטים בטאמילים ההינדוים בסרי לנקה, והשני הוא האדפטציה היפנית לבודהיזם, מה שנקרא אז "בודהיזם אימפריאלי" בזמן מלחמת העולם השנייה.
אם בשני המקרים מדובר בשימוש ציני ברזי הבודהיזם, אשמח אם תאמר לי כיצד הבודהיסטים האלימים סטו מהדרך.
הם סטו מהעקרון הבודהיסטי של אי-אלימות (אהימסה, בסנסקריט).
איך ולמה זה קרה הן שאלות הסטוריות מעניינות שאני לא יכול לענות עליהן כרגע.
רק ברמז, גם היהדות היתה המשך מאות ואולי אלפי שנים דת פאסיבית, בלי אלימות, שרק ספגה את שנאת הסובבים אותה והבליגה. משהו השתנה עם יצירתה של מדינת הלאום, וזה נכון לתנועה הציונית וגם לבודהיזם הלאומי בסרי-לנקה ויפן.