ויכוחים טיבטיים

DEBATE IN THE TIBETAN TRADITION Color. 60 minutes; 1985. Director: Greta Jensen
A presentation of some of the classic topics used in the study of logic and the practice of debate in Tibetan Buddhist monastic universities in India, featuring Georges Dreyfus, the first Westerner to receive the ge-shey degree

.

כשלמדתי אצל פול ויליאמס בבריסטול ראיתי את הסרט "וויכוחים במסורת הטיבטית" (ראו פרוט בצד), ושמעתי מפול שבעצם הדברים הם לא באמת בדיוק כמו בסרט. הוא אמור לדעת.

בסרט מככב ג'ורג' דרייפוס, המערבי הראשון שקיבל תואר "גשה". היום הוא פרופסור לפילוסופיה טיבטית באמריקה, וכמובן שהיה בכנס והתווכח ארוכות עם מי שרק רצה לשתף איתו פעולה. 

בכנס דרייפוס דווקא נראה לי עצבני קצת. העוויות הפנים שלו הביעו לעיתים קרובות מדי ביקורת, במיוחד כשצעירים שאינם מתישרים על פי הקו המסורתי נתנו את דברם. אבל אני חייב לסייג שמלבד כמה מילים בניו יורק לפני שנתיים אני מעולם לא דיברתי איתו. יכול להיות שהוא דווקא מורה מסור ונחמד.

הופתעתי לגלות שרבים לא מכירים את הסרט, ולכן אני מזכיר אותו כאן. אין לי מושג איפה אפשר לקנות אותו ולמעשה חיפשתי קצת ברשת ולא מצאתי. לכן אני שמח שהצלחתי לצלם את השניות האחרונות של ויכוח טיבטי שנעשה באופן יוצא מגדר הרגיל כהופעה בשבילנו בכנס.

הויכוחים הם אימון אינטלקטואלי בשביל הנזירים, ועוזרים לחדד את המחשבה וללמוד את המסורת הפילוסופית האנליטית הבודהיסטית. אחד טוען ואחד שמשיב ("מגן"), למרות שלפעמים טוענים נוספים מצטרפים בלהט הויכוח. זה אינו טקס, אבל יש כאן טקסיות וסימנים מוסכמים כמו מחיאת הכף הידועה שמסמנת טיעון עליו המשיב צריך לענות.

לפעמים, אם אני לא טועה, הויכוחים באמת לובשים צורה טקסית, כמו הופעה, ואינם משקפים דיון אמיתי. במקרה כזה הטוענים פשוט חוזרים על טיעונים מסורתיים ידועים מתוך הכתובים. אבל הגבול בין שתי הצורות (ויכוח אמיתי מול ויכוח שהוא טקס) לא תמיד ברור. במקרה הזה (בוידאו למטה) הויכוח התחיל כשנזיר אחד הציג טענה לנזיר השני כאילו הם מציגים על במה בפני קהל, אבל חיש קל הסצנה התגלגלה לוויכוח מלא יצרים בהשתתפות כולם. שימו לב איך בתוך המהומה המשיב יושב ועונה. חבל שאני לא יודע טיבטית (תרגום, מישהו?).

 

 

Similar Posts

One Comment

Comments are closed.